Međunarodna Eko škola, Eko vrtić "Plave Perunike"

    

 

       Foundation for environmental education (FEE) međunarodna je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš koja promiče odgoj i obrazovanje na području zaštite okoliša i održivog razvoja. Zakladu je osnovalo Vijeće Europe kao nevladinu i neprofitnu organizaciju sa sjedištem u Danskoj, a koja okuplja zemlje članice diljem svijeta. Zaklada djeluje kroz 5 programa obrazovanja za okoliš među kojima su i Eko-škole (Eco – schools).

       Eko-škole predstavljaju program upravljanja okolišem, certifikaciju i obrazovanje za okoliš i održivi razvoj s ciljem odgoja mladih generacija osjetljivih na pitanja okoliša i njihova osposobljavanja za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog/vrtićkog okoliša u čemu sudjeluju svi sudionici života u Eko-školi (učenici, nastavnici, administrativno osoblje škole, roditelji i dr.)

       U Republici Hrvatskoj ulogu nacionalnog koordinatora ima Udruga 'Lijepa naša' koji provodi ovaj program u skladu sa razrađenim međunarodnim smjernicama.

       U programu sudjeluje preko 300 osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i dječjih vrtića iz Hrvatske, a status Međunarodne Eko-škole steklo je do sada 226 škola.

       Škole, vrtići i učenički domovi koji ispune postavljene kriterije i koji brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine.

          U našem Vrtiću o odgoju za okoliš i održivi razvoj intenzivnije se promišlja od 2006. godine. Nekoliko odgajateljica, sa željom unaprijeđenja svojeg znanja na tom području i kasnijeg dijeljenja s drugima, uključile su se u dvogodišnju edukaciju «Odgoj za održivi razvoj» u Dječjem vrtiću Srednjaci – Centru izvrsnosti za provedbu programa odgoja za održivi razvoj. Istovremeno se razvila inicijativa djece i odgajatelja jedne odgojne grupe za preuređenje zapuštenog dijela dvorišta u cvijetnjak što su roditelji snažno podržali uključivši se u provedbu. To je bio početak oblikovanja vanjskog okruženja objekta u A. T. Mimare i puta kojim se razvija naš Vrtić. 

 

Himna:  PLAVE PERUNIKE    

 

MI SMO DJECA VESELA

IZ VRTIĆA MALEŠNICA

NAŠE RUKE PUNO RADE

NOSE ZEMLJU,CVIJEĆE SADE.

STVORIT ĆEMO NOVI VRT

ZASADIT ĆEMO PERUNIKU.

 

PERUNIKE PLAVE NIČU

DOK SVA DJECA KLIČU:

ZASADILI SMO NOVI VRT

POSADILI SMO PERUNIKU

PODIGNULE PLAVE DAME

SVOJE GLAVE IZNAD TRAVE,

ZANJIHALE SVOJE LICE

PJEVAJU IM I SVE PTICE.

ZASADILI SMO NOVI VRT

POSADILI SMO PERUNIKE.



Eko kodeks


NAŠ VRTIĆ UVIJEK BLISTA,

OKOLICA MU JE ČISTA.

MI SMO MALI ZELENI,

NA AKCIJU UVIJEK SPREMNI.

ČEMPRESE SADIMO,

PERUNIKE NJEGUJEMO.

O PTICAMA I KUKCIMA

MI SE BRINEMO,

U VRTU KOMPOSTIRAMO,

PAPIR RECIKLIRAMO.

 


Ispiši stranicu