Projekt Q'art Špansko u DV Malešnica

 
       Projekt Ilica Q’ART, od 2000.godine do danas, postao je pojam za participativno upravljanje u kulturi i umjetnosti. Stoga je sve više gradskih četvrti zainteresirano za uključivanje, kako bi se podigla kvaliteta života u zajednicama. Ove godine projekt je, po prvi puta, izašao iz okvira Ilice i počeo se širiti i u druge gradske kvartove i četvrti.
        Manifestacija Q’Art Špansko održana je od 14.06.-18.06.2023. na različitim lokacijama u naseljima Špansko i Malešnica. Jedna od lokacija bio je i naš vrtić, u kojem su se kroz dva dana održavale vrlo zanimljive i kreativne radionice.
       
       Prvi dan,14.06.2023., održana je likovna radionica i izložba radova u sklopu malog likovng atelijera
“Kreativno ogledalce” koji djeluje u dječjem vrtiću Malešnica. Tema radionice bila je refleksije suvremene umjetnosti (po uzoru na Vasilija Kandinskog i Paula Kleea). Na radionici su djeca, zajedno s roditeljima, izrađivala različite koncentrične krugove od tekstila po uzoru na suvremenog slikara Vasilja Kandinskog i njegovu poznatu sliku Studija boja: kvadrati s koncentričnim krugovima. Na kraju je nastao zajednički rad djece I roditelja. Također, po uzoru na slikara Paula Kleea i njegovu sliku Dvorac i sunce, djeca su konstruirala svoj dvorac od drvenih kockica te ga potom crtala drvenim bojicma. Suvremena umjetnost kao inspiracija djeci i odraslima i ovaj put pokazala se kao odlična nit vodilja za razvoj pozitivnog stava djece i odraslih prema umjetnosti.

 

        Drugi dan,15.06.2023., na dvorištu našeg vrtića održana je folklorna radionica.
Djeca folklorne skupine dječjeg vrtića „Malešnica“ predstavila su se  sklopom igara „Proljeće“ (djeca u dobi 6-7 godina) i „Igrajmo se lončića i poklopčića“ (3-5 godina). Nakon izvedbe, prisutni su imali priliku i sami naučiti neke od igara dječjeg folklornog stvaralaštva.
       Zajedničko druženje nastavilo se kroz tradicijske igre skakanja u vrećama, potezanja i preskakanja užeta, svladavanja različitih prepreka, jahanje drvenih konjića te izradi licitara.

       Ovu manifestaciju u našem vrtiću, kroz dva dana, posjetilo je preko150 djece i odraslih u dobi od jedne do sedamdeset godina života.

 


Ispiši stranicu