Zelena čistka - deseta godina provedbe

Dragi roditelji,
 
u 2021. godini obilježavamo veliki jubilej - deset godina provedbe kampanje Zelena čistka. Cilj kampanje jest osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane, a posebice najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.
Ovogodišnja kampanja obilježena je pandemijom koronavirusa stoga je fokus stavljen na akcije digitalnog čišćenja.
 
ŠTO JE DIGITALNI OTPAD?
U digitalnom svijetu, kao i okolišu, postoji ogromna količnina otpada. Ono stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Digitalni otpad se nalazi u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju. Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2. Neke studije procjenjuju da će za desert godina internetska mreža potrošiti 20% ukupne svjetske energije.
 
Vrhunac ovogodišnje kampanje Zelena čistka dogodit će se 18. rujna kada se održava globalna akcija World Cleanup Day koja će u isti dan okupiti čak 180 zemalja oko zajedničkog cilja - čistog svijeta.
 
Sudjelovanje svih u akcijama čišćenja, počevši od najmlađih dana, vrlo je važno u oblikovanju odnosa prema okolišu, osnažujući ih za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz prepoznavanje problema otpada, divljih odlagališta te važnosti pravilnog odvajanja i odlaganja otpada.e-letak o zelenim online navikama

Ispiši stranicu