Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

 
            U proteklim danima svjedočimo zdravstvenoj ugrozi povezanoj sa širenjem COVID-19 virusa u svijetu te ovo izazovno vrijeme pandemije dotiče se svake obitelji i pojedinca. Osim naputaka nadležnih institucija koje nužno moramo slijediti kako bi očuvali svoje (i tuđe) fizičko zdravlje, ne treba zaboraviti i na psihološku dobrobit, posebice djece.

           Odrasli najčešće nerado dijele informacije s djecom o nekoj neugodnoj situaciji nastojeći ih tako zaštiti što je potpuno normalno, no važno je prenijeti djeci osnovne informacije kako bi se smanjio njihov osjećaj nelagode i tjeskobe.

            Predškolska djeca ne mogu u potpunosti razumijeti cjelokupnu situaciju, ali mogu prepoznati zabrinutost roditelja te su često izložena različitim izvorima informacijama koje ih mogu opterećivati.

            U razgovoru s djetetom provjerite što već znaju o spomenutom virusu kako biste mogli reagirati na ono što je dijete čulo. Dovoljno je ukratko pojasniti da se od virusa možemo razboljeti slično kao kad smo prehlađeni te da je zato važno da redovito peremo ruke, kada kašljemo ili kišemo da to činimo u rukav te da se držimo na preporučenoj udaljenosti od drugih osoba. Također pojasnite da iz istog razloga neko vrijeme dijete neće moći u vrtić ili u park, odnosno da ćete svi zajedno biti određeno vrijeme kod kuće.

            U redu je ukoliko dijete vidi vašu zabrinutost jer je i to prilika za razgovor o emocijama pri čemu je potrebno istaknuti da se većina ljudi slično osjeća u ovakvim situacijama. Naglasak neka bude na svemu onome što već činimo ili možemo učitiniti kako bismo se zaštitili, te da nam i liječnici u tome pomažu.

            Ograničite djetetovu, ali i vlastitu izloženost medijima te birajte aktivnosti koje vas zabavljaju ili opuštaju.

                  U ovoj situaciji budimo podrška jedni drugima.
 
                               

                                                                                                    Alenka Smičić, prof. psih.
           

 

Više o navedenoj temi možete pronaći na slijedećim poveznicama:

https://zgpd.hr/2020/03/14/kako-pruziti-podrsku-djeci-u-periodu-zdravstvene-krize/https://dpp.hr/kako-djeci-objasniti-epidemiju-koronavirusa/https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/smjernice-za-roditelje-kako-djecu-informirati-o-koronavirusu-i-kako-malom-djetetu-pomoci-da-shvati-pravila/https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/t-portal-pitali-smo-psihologinju-sto-reci-djeci-o-koronavirusu-potaknite-ih-na-razgovor-jer-izbjegavanje-te-teme-kako-ih-ne-bismo-opterecivali-moze-biti-puno-stetnije/https://www.azoo.hr/userfiles/AZOO/Preporuke_za_razgovor_s_djecom_tijekom_epidemije_izazvane_koronavirusom_(COVID-19)_final.pdf"Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu" - društvena priča o pandemiji korona virusa za djecuKako razgovarati o korona virusu sa mlađom djecom - UNICEFTelefonski brojevi za pružanje psihološke pomoći osobama u karanteni ili samoizolaciji: http://www.psiholoska-komora.hr/1238

Ispiši stranicu