Mjere zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane u dječjem vrtiću
MJERE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE, HIGIJENE I PRAVILNE PREHRANE U DJEČJEM VRTIĆU
(sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi i Godišnjem planu i programu rada dječjeg vrtića)
I Mjere zdravstvene zaštite
Prije upisa u dječji vrtić:
-
Sistematski pregled, liječnička svjedodžba (nadležni pedijatar)
-
Provjera dokumentacije o cjepljenju i eventualnim posebnim potrebama – upućivanje
-
Liječnička potvrda za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića (ukoliko se radi o prijelazu iz drugog vrtića)
Mjere prevencije zaštite od zaraznih bolesti, kao i higijensko-epidemiološki nadzor nad zaraznim bolestima u dječjem vrtiću
-
Praćenje zdravstvenog stanja djece koja pohađaju vrtić, odnosno pobol i razloge izostajanja
-
Trijaža i upućivanje djece na liječnički pregled kod odgovarajuće indikacije
-
Poduka djece osobnoj higijeni – pranje ruku, zubi, i sl.
-
Nadzor nad korištenjem sanitarnog čvora
Protuepidemijske mjere
-
Praćenje dnevnog pobola i u slučaju grupiranja po pojedinim bolestima izvještavanje pojedine nadležene higijensko-epidemiološke službe
II Mjere za osiguranje higijene
Ispunjavanje uvjeta smještaja
-
Higijena unutarnjih i vanjskih površina, dezinfekcija sanitarnog čvora, provjetravanje, primjereno grijanje, zdravstveno ispravna voda
-
Broj djece u skladu s propisima
-
Odgovarajući namještaj, igračke i predmeti
-
Dovoljna količina sredstava za opću higijenu djece
-
Mjere dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije
Ispunjavanje uvjeta u pogledu prehrane
-
Propisi o zdravstvenoj ispravnosti i nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (Higijenski minimum, HACCP, ZZJZ- dr. A. Štampar, sanitarne inspekcije)
-
Industrijski pakirana hrana
Mjere vezane za svakodnevne aktivnosti u dječjem vrtiću
-
Ritam dnevnih aktivnosti prilagođen uzrastu djeteta
-
Sigurnost, protokoli postupaka
Održanje higijene i nadzor nad higijenskim stanjem
-
Spremačice, domari, pralje-švelje, osoblje kuhinje, odgajatelji
Mjere na izletu, u prirodi, na ljetovanju
-
Ispravnost hrane i vode
-
Osobna higijena, primjerena odjeća i obuća
-
Izbjegavanje okolnosti i aktivnosti koje pogoduju izlaganju bolestima i ozlijedama
-
Trijaža prije puta
Zdravstveni odgoj
-
Osobna higijena
-
Razvijanje pravilnih prehrambenih navika
-
Stav prema bolestima i bolesnicima
-
Pozitivan odnos prema cijepljenju
-
Edukativni materijali, letci, radionice, sastanci, individualni razgovori
-
Uključivanje zdravstvenih djelatnika različitih profila
III Pravilna prehrana
-
Redoviti broj obroka u skladu s preporučenim količinama energetskih i prehrambenih tvari
-
3 glavna obroka i voće kao međuobrok, dodatan obrok za djecu u dežurstvu
-
Raznolika, uravnotežena, pravovremena prehrana
-
Zadovoljavanje posebnih prehrambenih potreba
Ispiši stranicu